Ytbehandlingar

Känn ytan

Vårt breda urval säkerställer rätt yta för ditt golv. Olika yt- och färgbehandlingar, lacker och oljevaxer ger träytan en individuell och färgrik framtoning, samt förbättrar även golvets hållbarhet. Genom att beställa prover kan du noggrant bekanta dig med de olika alternativens egenskaper.

Slipad yta

Sofistikerad och elegant

Slipad yta – en traditionell och klassisk behandlingsmetod: jämn, slät och elegant. En slipad yta visar träets naturliga hårdhet. Av produktionsrelaterade orsaker är en del produkter endast tillgängliga som slipade. En slipad yta är sofistikerad och elegant. En slipad yta som behandlats med oljevax/naturolja är mer känslig för repor. Därför rekommenderar vi det inte för utrymmen med hårt slitage (familjer med barn, husdjur, skor).

Borstad yta

Trägolv i sin mest genuina form

Borstad yta – borstning lyfter fram träådrorna till ytan vilket gör ytstrukturen synlig. En borstad yta är behaglig att gå barfota på och rekommenderas för familjer med husdjur och barn, eftersom repor inte är lika synliga som på en slipad och slät yta. Vid borstning använder vi inte stålborstar som lämnar djupa och skarpa spår, utan mjukare specialborstar i nylon. Hållbarheten är då också bättre. Borstning är inte tillgänglig för alla produkter.

Oljevaxad

Skydd och naturlighet

Oljevaxad – oljevax har en sidenmatt eller nästan matt yta. Utseendet är mera naturligt än t.ex. traditionell högglansig lack. Oljevax är botaniskt och därför ett mera ekologiskt alternativ. Den har också en yta som andas vilket gör det lättare för värmen i träet att nå ytan, men ytan stöter fortfarande bort smuts och fukt. Den är inte hal och t.ex. husdjur får ett bättre grepp på en oljevaxad än en lackad yta.

UV-härdat oljevax är lika lätt att underhålla som en lackad yta. UV-ljus härdar oljevaxets yta så att det blir betydligt mer motståndskraftigt än t.ex. en traditionell naturoljas yta. Därför behövs inte ett oljevaxat golv återbehandlas varje halvår – vilket traditionellt är fallet med naturoljor – utan enligt slitage och behov. T.ex. i offentliga lokaler där människor går med skor på, och sand och smuts kommer inomhus, behövs mer vård än i privata hem där människor ofta går utan skor i strumpor eller barfota.

Dammsugning och svepning med en fuktig mopp är oftast tillräckligt. En oljevaxad yta kan även repareras/lappas lokalt, vilket betyder att hela golvet inte måste återbehandlas.

I våra produkter använder vi mer oljevax än vad som är brukligt, därför känns golvet strävare i början men det jämnar ut sig med tiden och i takt med att golvet sveps. Produkten är genast klar för användning utan underhållsoljande – direkt från förpackningen ut på golvet!

Naturoljad

En matt naturlighet i ytan

Naturoljad – mycket populärt i Centraleuropa, naturolja ger golvet en äkta matt yta. Naturolja har använts i århundraden och dess popularitet håller på att öka igen. Ett golv som behandlats med naturolja har ett kortare underhållsintervall än ett som behandlats med UV-härdat oljevax. Ytan kräver flera underhållsbehandlingar för att ”bli mättat”. Ett golv som behandlats med naturolja kräver mer vård med olika vätskor.

Lackad

En silkeslen yta

Lackad – lackbehandling är en traditionell metod för att behandla golv. Lack ger bättre hållbarhet än oljevax för slitytan, därför är det ett utmärkt val till exempel för lobbyn, entréer och kökslokaler, där slitaget är större än till exempel i vardagsrum eller sovrum. Vårt utbud innehåller nyanser som finns att få både som oljevaxade och matt lackade så att hela lokalen går i samma nyans men i till exempel lobbyn och köket har man lagt en slitstarkare matt lackad yta. Timberwise har tre olika lackalternativ: normal lack (glansgrad 25), matt lack (glansgrad 10) och extrem matt lack (glansgrad 5). Matt lack används mest i våra produkter, vi använder inte högglansiga lacker i våra produkter alls.

Tammi Grey Harjattu Öljyvahattu